Laarbraak in Ruurlo
Dit bosgebied is gelegen in Ruurlo aan de Laarbraakweg in het Ruurlose Broek. Het oostelijk deel van het bos bestaat deels uit een vochtig elzenhakhoutbos en een kleinere poel. Het westelijk deel bestaat uit natuurlijk bos.
Het Laarbraak biedt een grote variatie aan leefgebieden en is daardoor soortenrijk. terwijl het westelijk deel uit een natuurlijk bos bestaat waar de natuur zich spontaan kan ontwikkelen. Veel vogels maken gebruik van de dode bomen in dit bos. Zowel de kleine, middelste en de grote bonte specht komen voor en in de ondergroei vindt de onopvallende houtsnip dekking. In het bos ligt nog een kleine poel.
In 1971 kocht de stichting dit rabattenbos van ongeveer drie hectare. Na de herverdeling van het Ruurlose Broek in het begin van de 19e eeuw zijn grote delen daarvan in het bezit gekomen van de heer van Ruurlo, Willem baron van Heeckeren van Kell, die toen waarschijnlijk het bos heeft laten aanleggen. Eén van zijn nazaten heeft het bos vervolgens aan de stichting verkocht met de bedoeling om het als natuurgebied te behouden.
Veldwaarnemingen
Vogels: grote, middelste en kleine bonte specht, sijsje, zwartkop, staartmees, spreeuw, houtsnip, buizerd
Zoogdieren: bunzing, ree, haas
Vlinders: bont zandoogje, icarusblauwtje, boomblauwtje, dagpauwoog, citroenvlinder, kleine vos, kleine ijsvogelvlinder, landkaartje, oranjetipje
Recente werkzaamheden: periodiek wordt het vochtig hakhout op de rabatten afgezet en worden soorten als gewone vlier, lijsterbes, hazelaar en meidoorn aangeplant. Ook de bospoel wordt onderhanden genomen. De lichtinval wordt verbeterd door bomen te verwijderen waardoor de zonzijde van de poel aantrekkelijker wordt voor amfibieën.