Vrijwilligers doen al het werk

IMG_9955Zonder het werk van vrijwilligers, zowel bestuurlijk als voor het uitvoerende werk, kan de stichting niet bestaan. Vrijwilligers zijn ons echte kapitaal waar we erg zuinig op zijn. De Van der Lugt Stichting prijst zich gelukkig met een zestal vrijwillige bestuurders en een 30-tal trouwe en gemotiveerde vrijwilligers die regelmatig de handen uit de mouwen steken bij het beheer en onderhoud aan de terreinen.

Onze mensen zijn afkomstig uit alle dorpen en steden in de oostelijke Achterhoek, van Zutphen tot Winterswijk en alles wat daar tussen ligt. Men is gemotiveerd om het doel van de stichting, het behoud van het karakteristieke Achterhoekse landschap en het vergroten van de biodiversiteit, te realiseren.  De betrokkenheid bij de organisatie en het werk is groot omdat men werkt in de directe eigen woonomgeving, als het ware in de eigen achtertuin. Als stichting willen we een langdurige band opbouwen met onze mensen. We investeren daarvoor in goede, veilige, droge en warme werkkleding en veiligheidsschoeisel. Ook bij ons is goed gereedschap het halve werk. Als het financieel enigszins mogelijk is, worden cursussen aangeboden. Incidenteel organiseren we o.a. vleermuis excursies. Jaarlijks sluiten we het jaar af met een gezellig samenzijn waarbij we terugkijken op de behaalde resultaten onder het genot van een hapje en een drankje.

Het werk bestaat uit het afzetten van houtwallen en singels, opschonen van poeltjes, maaien en hooien van verschraalde graslanden en het verwijderen van ongewenste soorten als bramen, varens, vogelkers, Japanse duizendknoop, Reuzen springbalsemien etc.  Ook de noodzakelijke zaagwerkzaamheden aan houtopstanden (met name risicobomen langs openbare (fiets)paden en (zand)wegen) en het vellen van niet inheemse soorten als Amerikaanse eik, Noordse esdoorn worden in eigen beheer door gecertificeerde zagers uitgevoerd.

Het beheerwerk aan bossen, houtwallen en singels vindt grotendeels plaats in de periode oktober tot medio maart. In het late voorjaar en in de zomermaanden worden de schrale graslanden (vochtige hooilanden en kruiden- en faunarijke graslanden) periodiek gemaaid en wordt het maaisel afgevoerd. Uiteraard wordt daarbij rekening gehouden met broedende vogels en reekalveren die in het hoge gras verborgen liggen.

Voorafgaand aan het beheerseizoen maken de coördinatoren een werkplanning. Voor de geplande data kunnen de vrijwilligers zich aanmelden. Een week voor de geplande werkdag worden het terrein, de verzamel- en werklocatie en de werkzaamheden bekendgemaakt. Vrijwilligers kunnen dus zelf bepalen hoe vaak en wanneer men wil werken. Er is dus geen ‘opkomstplicht’. Gewerkt wordt meestal een dagdeel van 09 uur tot maximaal 13 uur. Naast het werk nemen we ook tijd om even bij te praten en daar hoort uiteraard koffie met wat lekkers bij. Ook al is het soms hard en zwaar werken: de Achterhoekse gemoedelijkheid staat bij ons hoog in het vaandel.

Ook aan de veiligheid wordt gedacht. De coördinatoren geven vooraf uitleg over het werk en hoe het aangepakt wordt. Beschermende kleren voor de gecertificeerde motorzagers en gezichts-/gehoorbeschermers zijn beschikbaar. Over het algemeen worden de werkzaamheden met motorzaag- en bosmaaier gescheiden van de reguliere werkdagen zodat geluidsoverlast voorkomen wordt en er ook veilig gewerkt kan worden.

Dus afgezien van het feit dat het uiteraard nuttig werk is, is het ook vooral ontspannend, leuk om te doen en gezellig. Wat is fijner dan buiten zijn in de vrije natuur en samen een bijdrage te leveren aan het nog mooier maken van de Achterhoekse natuur in de eigen directe omgeving? En het is nog leerzaam ook, al doende leren de vrijwilligers de verschillende soorten bomen, struiken, bloemen etc. te onderscheiden

Enthousiast geworden ?
Spreekt het werken als vrijwilliger voor de Van der Lugt Stichting u aan? Meld u dan aan via ons e-mailadres. Geef uw naam, adres en telefoonnummer op. We nemen zo snel mogelijk contact met u op.

Schuiven naar boven