Historie

Onze Stichting werd opgericht op 14 mei 1963 met de statutaire naam G.A. van der Lugt Stichting, op initiatief van een aantal bestuursleden van de oudheidkundige vereniging de Graafschap (thans de Historische vereniging Achterhoek en Liemers).  De namen van de oprichters: Dhr. G.A. van der Lugt; Dhr. Ynzonides, J. van Prooye, Mr. H.J. Steenbergen, Jhr. M.V Beelaerts van Blokland, Mw. A. Beelaerts van Blokland – de Kempenaar en Ir. W.C. van Engelen.  De oprichtingsakte werd opgesteld door notaris G.E.H. ter Braak. Jhr. Beelaerts van Blokland, destijds directeur van de ABN-AMRO bank te Lochem, was de eerste voorzitter. De stichting werd dus nog bij leven van de naamgever opgericht. Na zijn dood in 1966 kwam een groot deel van zijn nalatenschap ten goede aan de stichting.

De stichting is oorspronkelijk bedoeld geweest als een restauratie- en publicatiefonds. De stichting heeft ook daadwerkelijk restauraties uitgevoerd en mede gefinancierd. In de jaren 60 werd in Winterswijk-Huppel een laatmiddeleeuwse korenspieker Kössink aangekocht. Het gebouw was nog authentiek maar een echte bouwval. Met hulp van de overheid werd het gebouw in eigen beheer volledig gerestaureerd en gedurende vele jaren werd het beheer en onderhoud uitgevoerd.  Recent werd dit gebouw verkocht aan Geldersch Landschap en Kasteelen (GLK), het vormt nu weer een ensemble met de naastgelegen boerderij die ook eigendom is van GLK.

Al spoedig echter richtte de stichting zich, mede op verzoek van het Staatsbosbeheer en de provincie Gelderland, op het veiligstellen van kleinschalige natuur- en landschapselementen (houtwallen, singels, beekbegeleidende bossen, kleine bosjes, natuurlijke weiden e.d.). Met steun van Rijk en provincie heeft de stichting in de loop der jaren een veertiental natuurgebiedjes en een tweetal cultuurhistorische objecten kunnen verwerven. De totale omvang van het bezit bedraagt circa 32 hectare.

Naast het beheer en onderhoud van natuurterreinen steunt de stichting, indien mogelijk, ook lokale initiatieven op gebied van de Achterhoekse streektaal en -cultuur.

Inmiddels is de overheidssubsidie voor de aankoop van natuurgebieden weggevallen. Voor het onderhoud ontvangt de stichting nog wel subsidie van de provinciale overheid. Het onderhoud wordt uitgevoerd door het bestuur en vrijwilligers. Afgezien van subsidie ontvangt de stichting bijdragen van donateurs en schenkers. Voor de uitvoering van grote projecten vraagt de stichting bijdragen van fondsen die goede doelen steunen.

Inmiddels heeft de stichting in haar 60-jarig bestaan een goede naam opgebouwd. Particulieren die hun (natuur)bezit voor de toekomst veilig willen stellen weten de stichting in toenemende mate te vinden. Legaten en nalatenschappen waarin aan de stichting natuurgronden en gelden ter beschikking gesteld worden zijn in toenemende mate van belang voor het voortbestaan van de stichting.

Bron: Graafschapbode 15 mei 1963

Schuiven naar boven