Natuurakker Sieverinkses

Deze kruidenrijke akker ligt ten zuiden van het dorp Ruurlo. Het akkerperceel is omgeven door gemengd bos, een akkerrand en een houtsingel. Jarenlang werd het perceel in bruikleen gegeven aan een buurman/agrariër. De akker werd destijds gebruikt als weide, waarvan gras en hooi werd geoogst. Het werd in die periode ook zwaar bemest. Een aantal jaren geleden heeft het bestuur van de stichting besloten om de akker weer in ere te herstellen als graanakker en om het beheer en onderhoud in eigen hand te nemen. 

Het beheer van deze akker valt onder de zogenoemd Agrarisch Natuur- & Landschapsbeheer (ANLB) regeling van de Vereniging Agrarisch Landschap Achterhoek (VALA). Het is een subsidieregeling die diverse eisen stelt aan het beheer waar de stichting aan moet voldoen. Zo mag er bijvoorbeeld geen mais geteeld worden en ook gewasbeschermingsmiddelen en kunstmest zijn uit den boze. Dat past naadloos binnen onze visie op natuurlijk akkerbeheer.

Jaarlijks wordt de akker ingezaaid met (afwisselend) een onbehandeld zomer- of wintergraan. Ook passen we vruchtwisseling toe zodat er afwisselend, rogge, gerst, tarwe of haver gezaaid wordt. Ook worden delen soms ingezaaid met boekweit dat tijdens de bloei vele insecten aantrekt. Boekweit wordt ook gewaardeerd door reeën. De afgelopen jaren zaaiden we een wintergraan zodat we in de droge zomer na de oogst kunnen werken aan de bestrijding van onder meer kweek en andere diep wortelende akkeronkruiden. In andere jaren zaaien we zomergraan dat deels in de winter blijft staan en dient als voedsel en dekking voor wild en knaagdieren. Voor het bewerken van de akker maken we gebruik van de diensten van Agrec Zelle Beheer. De akker wordt bij voorkeur niet geploegd. Een speciale machine freest de grond, maakt een zaaibed en zaait het gewas in één bewerkingsgang.

Een belangrijk vraagstuk voor natuurakkers is: hoe houd je ongewenste diep wortelende grassoorten als kweek of een akker onkruid als ridderzuring in toom. Deze soorten vermeerderen zich soms explosief en zijn zonder chemische middelen lastig te bestrijden. Voor dat werk maken we gebruik van de zogenoemde Kvick Finn. Een machine die de wortels van ongewenste soorten als kweek en zuring omhoog werkt en op de akker gooit waar ze (hopelijk gedurende een langere droge periode) uitdrogen en afsterven. Met deze machine hebben we erg goede resultaten geboekt.

De gewenste soorten akkerflora zijn o.a. bolderik, korenbloem, bleke klaproos, gele ganzenbloem, akkerviooltje en kamille.  Als we een akkerzadenmengsel toevoegen doen we dat uitsluitend met inheems en autochtoon materiaal (geen goedkope mengsels van onbekende herkomst!).

Reeën en hazen hebben de akker inmiddels gevonden en worden regelmatig (al dan niet met de wildcamera) waargenomen. Buizerd en sperwer zien we ook regelmatig, evenals groepen vogels als sijsjes, goudhaantjes, spreeuwen  en ’s winters de kramsvogels en koperwieken.  Op de zaden komen vinken, keepen, mussen, mezen, hout-, holenduiven, turkse tortels, groenlingen en putters af. In het omringende bos komen soorten voor als de grote bonte en groene specht, gaai en de zanglijster.

Schuiven naar boven