Ligtenbargs weide in Borculo
Dit terrein ligt tegenover museumboerderij De Lebbenbrugge bij Borculo. Het omvat landschappelijk fraai gelegen grasland in een meander van de Groenlose Slinge.
Ligtenbargs weide bestaat uit kruiden- en faunarijk grasland, een hakhoutsingel en een struweelzone. In 2019 is, met steun en medewerking van de provincie Gelderland, een project gestart om door verschralingsbeheer een meer soortenrijk hooiland te ontwikkelen. Daarvoor is het perceel natuurtechnisch en het bodemreliëf volgend afgegraven. Er is een (eenstijlige) meidoornhaag aangelegd en een aantal solitaire winterlindes geplant. Ook staan er enkele knotwilgen. In de struweelzone is een mantelvegetatie ontwikkeld met soorten als vlier, hazelaar, hondsroos, Gelderse roos, meidoorn en sleedoorn. Het project is in het voorjaar 2020 afgerond.
Door het Waterschap Rijn en IJssel werd in 2013 een begin gemaakt met een verandering van de waterloop van de Slinge waardoor het gebied bij hoog water als retentiegebied dient. Het terrein is vernoemd naar Willem Ligtenbarg. Hij was niet alleen de laatste eigenaar en gebruiker van de weide tegenover museum De Lebbenbrugge, maar ook beheerder van dit museum.
Veldwaarnemingen
Vogels: ijsvogel, groene specht, grote bonte specht, buizerd, putter, groenling
Zoogdieren: bunzing, ree, haas
Sprinkhanen en krekels: moerassprinkhaan, bruine sprinkhaan, ratelaar, boskrekel
Dagvlinders: kleine ijsvogelvlinder, boomblauwtje, dagpauwoog, atalanta, gehakkelde aurelia, hooibeestje, icarusblauwtje, landkaartje, groot en klein koolwitje, geaderd witje, bont zandoogje, kleine vos
Libellen: azuurwaterjuffer, houtpantserjuffer, tengere grasjuffer, lantaarntje, weidebeekjuffer, grote keizerlibel, steenrode en zwervende heidelibel, paardenbijter, gewone oeverlibel
Recente werkzaamheden
- Kruiden- en faunarijk grasland: jaarlijks wordt het perceel in delen gemaaid, het maaisel wordt afgevoerd.
- Tegen vraat- en veegschade door is preventieve bescherming rond solitaire bomen aangebracht
- Akkerdistel wordt kort gehouden door zaad voor het verstuiven te verwijderen.
- De braam in de struweelzone verspreidt zich richting het grasland en wordt gemaaid om verdere uitbreiding te voorkomen.
- Vochtig hakhout: dit deel van het perceel is in de winter 2023/2024 afgezet en loopt al weer mooi uit. De Amerikaanse vogelkers in dit deel wordt jaarlijks verwijderd.
Verwijdering invasieve exoten
Aan de rand van het perceel, deels op grond van de gemeente Berkelland, komt Japanse duizendknoop voor. Vrijwilligers verwijderen de uitlopers van deze exoot jaarlijks, maar het zal nog even duren voor deze woekerende plant blijvend is verwijderd op deze locatie.