Visie en beleid

In 2023 hebben we hard gewerkt aan het actualiseren van ons Beleidsplan 2024 – 2028. Dit beleidsplan voor de bescherming van de kleinschalige natuur en het landschap van de Achterhoek is het product waarmee we aan alle geïnteresseerden onze plannen voor de komende periode toelichten en duidelijk maken hoe wij ons beleid in de komende periode inhoud en vorm willen geven.

We hebben getracht een beeld te schetsen wat onze organisatie beoogt, wat ons als bestuur drijft, wat het bereiken van onze doelstellingen mogelijk bedreigd en/of beknot maar vooral welke kansen we zien de komende jaren.

In het inmiddels meer dan 60-jarig bestaan van de Van der Lugt Stichting is de doelstelling, het in stand houden van karakteristieke (natuur)monumenten in de Achterhoek, nagenoeg onveranderd gebleven. Onder monumenten verstaan we natuurmonumenten, gebouwde monumenten en objecten van historische betekenis. Ook immaterieel erfgoed en in het bijzonder de streektaal en de streekgeschiedenis van de Achterhoek heeft onze bijzondere aandacht.

Natuurlijk hopen we dat u, na het lezen van ons beleidsplan, onze doelstellingen voor de natuur en het landschap in de Achterhoek wilt onderschrijven. Dit kunt u laten blijken door ons te steunen in financiële zin, als vrijwilliger bij verschillende werkzaamheden of als belangstellende volger.

Voor de inhoud van het beleidsplan verwijzen we de geïnteresseerde lezer graag naar de betreffende pagina. Kortheidshalve hieronder onze missie en visie die de leidraad vormen voor het beleidsplan.

Onze missie:
We hebben ons bestaansrecht vertaald naar een missie welke naar onze mening tijdloos is en recht doet aan het oorspronkelijke gedachtengoed van onze oprichters.
“Het (waar mogelijk) verwerven, ontwikkelen, duurzaam beheren, in stand houden van kleinschalige karakteristieke Achterhoekse natuur- en landschapselementen, het verbeteren en uitbreiden van biotopen en vergroten van biodiversiteit en het doorgeven daarvan aan toekomstige generaties.

Onze visie:
In onze visie beschrijven we hoe we ons werk willen doen en wat we willen bereiken.
“Wij beschouwen ons als rentmeester van onze bezittingen. Wij zijn er zuinig op omdat ze allemaal uniek, betekenisvol en onvervangbaar zijn. Wij leveren op duurzame wijze een bijdrage aan een vitale Achterhoekse natuur, het vergroten van biodiversiteit, de bescherming van flora en fauna, het behoud van het landschap en de archeologie.”

Schuiven naar boven